A legyesbényei barlang

Legyesbénye egyik leghíresebb természeti kincse és nevezetessége a Fúló-hegy déli lejtőjének közepén található barlang, mely sok-sok millió évvel ezelőtti vulkanikus tevékenység során keletkezett. A hegy anyagát elsősorban riolit tufa (nagyon erős keménységű) kőfajta alkotja.

Ehhez a barlanghoz nagyon sok legenda fűződik pl: a lakosok a tatárok elől oda menekültek az 1241-es tatárjárás során, másik nagyon híres legenda, hogy a szerencsi Rákóczi várból alagút vezetett a barlanghoz, mint egyik lehetséges menekülési irány.

Panoráma képek

Legyesbénye önkormányzata már 1998-ban elhatározta az egységes falukép kialakítását.
Létrehoztunk a közelmúltban  hét parkot:A község közepén egy hektáros ligetet hoztunk létre 1999-ben (platán, juhar, hársfákkal, stb.). Meghirdettük a Legyesbényén a „Szép házak, szép kertek” mozgalmat a lakosság számára. Ebben az évben egy millenniumi emlékművet építettünk, ahová 35 örökzöldet (smaragd tuját) ültettünk. A Fő utcán mahagónira festett utcajelző oszlopokat helyeztünk el. A község bevezető szakaszain zsindellyel ellátott, szép fából készült üdvözlő táblákat helyeztünk el. Mára kijelenthetjük, hogy Európa Uniós kinézetű települést alakítottunk ki, legalábbis ami az egységes faluképet, parkosítást, település rendezettséget illet.

Régi épületek

Nem is gondolnánk Legyesbényén, hogy mennyi régi épületünk van. Nagyon sok 100 éves, tornácos parasztház található a községben. A Táncsics út zsákutcai részén a (Kertész-kert mögötti utcán) van egy tornácos barokk parasztházunk. Az eredeti tetőcserepét sajnos le kellett bontani a vihar miatt, ez régi hódfarkú 200 éves cserép volt, ezt más típusú régi tetőcseréppel pótolták.
Ezenkívül vannak a középkorban épült pincéink a felső pincesoron és a Monoki úton.

Sajnos legtöbb pincének a középkorban épült lapos kővel rakott elejét elbontották helyette zsaluzott betonfalat építettek. Szerencsére a belső boltozati részek épek maradtak. Erről a barokk házról és a pincékről több fényképet mutatunk be honlapunkon.

Légifelvételek a településről

Scroll to Top